Această istorie am ales să o povestim într-un format de interviu, dar nu cu victima violenței domestice, ci cu membra echipei A.O ‘’Help’’, Diana Cibotari, cea care prima i-a sărit în ajutor Ioanei (nume modificat pentru protejarea identității).
În acel moment mi-a venit o singură idee: ’’CASA PĂCII’’.
Diana, știm că povestea ta de a te implica în acțiunile umanitare/civice a început demult, dar cum ai ajuns și de câți ani susții oamenii aflați în dificultate?
De mică am avut spiritul de activist civic, dar a fost un moment în copilărie care m-a marcat foarte mult. Când aveam 12 ani am auzit în satul de baștină cum oamenii vorbeau despre o mămică cu mai mulți copii care a fost snopită în bătaie și omorâtă cu sânge rece de soțul ei sub privirile vecinilor. Nimeni nu a intervenit să o salveze, deși era posibil. Au chemat ambulanța și poliția doar când femeia nu mai dădea semne de viață. Eu aveam pe atunci 12 ani, dar nicidecum nu puteam să-mi dau seama cum e posibil ca o femeie sa fie omorâtă în plină zi sub privirile la zeci de oamenii. Nu puteam să-mi imaginez cum vor fi copii ei fără mama, nu puteam să accept această realitate dură. Atunci deși eram doar un copil mi-am promis: de fiecare dată când o femeie va fi în pericol și voi afla despre asta, să intervin, să ajut cât de puțin posibil.
M-a telefonat plângând cerând ajutor
Cum ai identificat-o pe Ioana și cum ți-a venit ideea de a o plasa la Casa Păcii?
Ioana a beneficiat de ajutor umanitar din partea noastră în campania ,,Ghiozdanul Călător” în toamna anului 2022, iar în primăvara anului 2023 Ioana m-a telefonat plângând cerând ajutor. Mi-a povestit că nu mai rezistă și nu știe unde să se adreseze, întrucât soțul ei o agresează verbal, psihologic și fizic atât pe ea, cât și pe cei 3 copii. Dânsa a cerut un sfat unde ar putea să plece ca să trăiască împreună cu copiii în liniște și pace. În acel moment mi-a venit o singură idee ‘’Casa Păcii’’.
A fost un proces dificil colaborarea cu autoritatea publică locală în a permite plasarea Ioanei la Casa Păcii?
Colaborarea cu autoritățile publice locale a fost una ușoară întrucât anterior avem multe colaborări reușite. Autoritățile au fost deschise față de inițiativa noastră de a plasa această mamică la Casa Păcii. Mai mult de atât, în luna ianuarie 2023, Viorica Țîmbalari, fondatoarea A.O ‘’Help’’ a avut o întrevedere cu primarul s. Mașcăuți – Valeriu Carțîn, în vederea semnării unui contract de colaborare. Astfel ne-am promis o conlucrare frumoasă, în satisfacerea nevoilor de urgență a familiilor de refugiați, care vor intra pe teritoriul Republicii Moldova, dar și a cetățenilor din comunitatea gazdă.
S-a căsătorit pentru a evada
Spune-ne mai multe despre Ioana și povestea ei?
Ioana a avut o soartă foarte dificilă. Ea a fost abandonată de propria mamă la un orfelinat, apoi după o perioadă a fost luată spre plasament de o familie, dar nici aici nu și-a găsit alinarea. Mereu era pusă la muncă grea, presiune psihologică și chiar aplicarea forței fizice la orice mică greșeală comisă. Mereu primea reproșuri din partea tutorilor care o creșteau. Apoi s-a căsătorit la o vârstă foarte tânără. S-a căsătorit pentru a evada. De la început ca în orice poveste tristă de dragoste totul era frumos, dar după ce a apărut primul copil lucrurile s-au schimbat. Ioana mereu era cu gândul să plece undeva, să fugă, dar nu știa unde, nu știa la cine să se adreseze. Nu a apelat niciodată la poliție sau asistența socială din frica ca să nu facă și mai rău. Ea nu are propria acasă, locuiește în casa agresorului, iar gândul că agresorul ar putea să-i ia copii (pentru că mereu cu asta o amenință) o determină să suporte toate umilințele.
Este o responsabilitatea mare să susții o victimă a violenței, cum reușești?
Atunci când o sun mereu am sentimente amestecate, frică, curaj, răbdare. Frică de ce pot să aud, curaj – dacă o să aud ceva suspect sunt gata să acționez, să parcurg în plină noapte zeci de km ca să ajung la victimă împreună cu organele competente. Răbdare, să o ascult și să retrăiesc împreună cu ea fiecare emoție și totodată să gândesc calm cum pot să acționez corect.
Cine susține plasamentul Ioanei și copiilor ei la Casa Păcii?
Avem suportul Coaliției Naționale “Viața fără Violență” – rețea națională constituită din 27 organizații non-guvernamentale și instituții publice care activează în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.
Ce urmează să se întâmple cu Ioana?
Ioana are o poziție fermă că vrea să divorțeze de soțul agresor. Vrea să se salveze pe sine și pe copii săi. Va fi inițiat procesul de divorț, dar pentru început va avea parte atât ea, cât și cei trei copii de ședințe cu psihologul ca să-și dobândească echilibrul psiho-emoțional. Apoi o vom ajuta să obțină un post de muncă și o locuință permanentă.
A.O ”HELP” este beneficiara proiectului ,,Promovarea răspunsurilor sensibile la dimensiunea de gen în contextul crizei refugiaților la nivel regional și național”, care este implementat de UN Women și finanțat de Guvernul SUA.
Date de contact pentru victimele violenței
- Telefonul de încredere pentru femei și fete este 0 8008 8008, funcționează în regim 24/24, 7 zile din 7, este gratuit și confidențial.
- Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 recepționează și redirecționează apelurile care cer intervenția în cazurile de violență în familie.
Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, rețeaua comună a 21 de organizații din domeniu, vine cu 15 recomandări despre ce să faci și unde să te adresezi dacă ești victima violenței domestice.
În lista centrelor se numără:
- Centrul Internațional „La Strada Moldova”: intervin în cazurile de violență sexuală, la necesitate, fiind evaluat fiecare caz individual, se merge în teren.
- Centrul de Drept al Femeilor: oferă următoarele servicii – asistența juridică primară, consiliere juridică, asistență socială, referire la servicii de consiliere psihologică.
- Asociația Împotriva Violenței „Casa Marioarei”: oferă asistență socială, psihologică, juridică, plasament în apartamente sociale.
- Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC): se ocupă de consilierea juridică și asistență psihologică.
- Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor, Chișinău (CAP): consiliere psihologică, consultații juridice, asistență socială, asistență medicală.