De la începutul războiului din Ucraina, AO ”HELP” s-a implicat activ în acordarea suportului direct persoanelor refugiate, în special femeilor și familiilor cu copii, prin distribuirea de alimente, produse de igienă, acordarea ajutorului financiar, organizarea de evenimente recreative pentru copii, seminare cu specialiști în domeniu, înființarea a 3 centre de zi pentru activitățile cu copii și mame.

Astfel integrarea cu succes a refugiaților va fi una dintre principalele activități ale proiectului. Aceasta fiind esențială pentru bunăstarea, prosperitatea și coeziunea viitoare a societății. Prin acest proiect vrem să sprijinim autoritățile locale, ajutându-i să-și coordoneze politicile și oferindu-le resursele necesare pentru o incluziune bună a refugiaților în localitatea lor, respectiv în societatea Republicii Moldova.

Activitatea 1.
Luna august s-a desfasurat procesul de chestionare a 100 de femei refugiate din regiune pentru a indentifica care sunt necesitățile lor actuale.
A fost elborat chestionar pe suport de hartie cat si online Chestionar online.


Integrarea cu succes a refugiaților este esențială pentru bunăstarea, prosperitatea și coeziunea viitoare a societății.


În acest context, organizăm evenimentul



Asistentă de proiect Marcela Dragoman 067174442

Rezultatul 2
”…..Guvernului Republicii Moldova i-a fost dificil la începutul războiului din Ucraina să gestioneze problemele refugiaților fără ajutorul oamenilor simpli și a ONG-urilor. Acum, una din problemele de bază cu care se confruntă tinerele mame este că nu au cu cine își lăsa copii care fac lecțiile online, pentru a putea merge să se angajeze. Această problemă se discută atât la nivel de ministere (de Interne, Educație), la Guvern chiar și în biroul ONU.”

Evenimentul facilitat de către Integrator – Moderator Angela Nicolaou, a avut loc în data de 24 Septembrie și a adunat 35 de participanți:







Evenimentul a început cu prezentarea raportului de către Anastasia Rusu – Juristă, membră AO ”HELP” în urma chestionării a circa 100 persoane. Apoi a continuat cu implicarea și comunicarea activă a refugiatelor și a celorlalți participanți. Iată care sunt principalele așteptări ale refugiatelor de la autoritățile din R. Moldova:




Recomandări și concluzii în urma evenimentului:



Urmează în data de 1 Octombrie un SEMINAR cu circa 30 refugiate cu subiectul

Se vor aborda teme precum, incluziunea și înregistrarea copiilor în instituțiile de învățământ, provocările cu care se confruntă. De asemenea, posibilități de angajare în câmpul muncii pentru mame.

Media - Postrea din 26 septembrie impact 2500 vizualizari, postarea deputatei Ana Calinici
