aohelp logo

 

 

 

Proiect „Integrarea femeilor refugiate prin comunicare și implicare”

De la începutul războiului din Ucraina, AO ”HELP” s-a implicat activ în acordarea suportului direct persoanelor refugiate, în special femeilor și familiilor cu copii, prin distribuirea de alimente, produse de igienă, acordarea ajutorului financiar, organizarea de evenimente recreative pentru copii, seminare cu specialiști în domeniu, înființarea a 3 centre de zi pentru activitățile cu copii și mame.
📌 AO ”HELP” își îndreaptă eforturile către un nou proiect „Construirea păcii prin reziliența femeilor, organizațiilor și a comunităților”.
Astfel integrarea cu succes a refugiaților va fi una dintre principalele activități ale proiectului. Aceasta fiind esențială pentru bunăstarea, prosperitatea și coeziunea viitoare a societății. Prin acest proiect vrem să sprijinim autoritățile locale, ajutându-i să-și coordoneze politicile și oferindu-le resursele necesare pentru o incluziune bună a refugiaților în localitatea lor, respectiv în societatea Republicii Moldova.
📌 Proiectul va dura lunile August – Octombrie și se va implementa în  raionul Criuleni cu implicsarea a inca 4 sate din regiune,  Boșcana, Hrușova, Dubasari, Onițcani.

Activitatea 1. 

Luna august s-a desfasurat procesul de chestionare a 100 de femei refugiate din regiune pentru a indentifica care sunt necesitățile lor actuale.
A fost elborat chestionar pe suport de hartie cat si online Chestionar online.
Postarea în limba rusă Promovare chestionar
Raportul sondajului AICI

Activitatea 2. 

Integrarea cu succes a refugiaților este esențială pentru bunăstarea, prosperitatea și coeziunea viitoare a societății.
✅ Deși responsabilitatea în materie de integrare le revine în principal statului, administrația publică locală este acea entitate care este în contact direct și nemijlocit cu această categorie de persoane, a căror necesități sunt diverse, de la provocările lingvistice la cele de informare și încadrare în câmpul muncii.
🤝 Dorim să sprijinim autoritățile locale, ajutându-i să-și coordoneze politicile, să facă schimb de cunoștințe, astfel oferindu-le resursele necesare pentru o incluziune mai bună a refugiaților în localitatea lor și respectiv în societatea din Moldova.
În acest context, organizăm evenimentul
📣 ”Facilitarea dialogului constructiv în vederea incluziunii femeilor refugiate în viața comunităților în care locuiesc” cu participarea consilierilor locali, primarii s. Boșcana, s. Hrușova, s. Onițcani, s. Dubăsarii-Vechi, șef DASPF Criuleni, asistenți sociali or. Criuleni, medic de sector, A.O. FCPS, polițist de sector, femei Refugiate.
📆 Data 24 septembrie 2022, ora 10.00-13.00
📍 or. Criuleni, str. 31 august nr. 39
Asistentă de proiect Marcela Dragoman 067174442

Rezultatul 2 

”…..Guvernului Republicii Moldova i-a fost dificil la începutul războiului din Ucraina să gestioneze problemele refugiaților fără ajutorul oamenilor simpli și a ONG-urilor. Acum, una din problemele de bază cu care se confruntă tinerele mame este că nu au cu cine își lăsa copii care fac lecțiile online, pentru a putea merge să se angajeze. Această problemă se discută atât la nivel de ministere (de Interne, Educație), la Guvern chiar și în biroul ONU.”
🗨 Aceasta a fost o mică parte a discursului Anei Calinici, deputată în Parlamentul Republicii Moldova în cadrul evenimentului – ”Facilitarea dialogului constructiv în vederea incluziunii femeilor refugiate în viața comunităților în care locuiesc”.
Evenimentul facilitat de către Integrator – Moderator Angela Nicolaou, a avut loc în data de 24 Septembrie și a adunat 35 de participanți:
✔ 15 femei refugiate
✔ Primari: s. Onițcani – Tirgola Maria și s. Boșcana – Racu Svetlana
✔ Consilier local – Vasiliu Tatiana
✔ Deputată – Ana Calinici
✔ Medic de sector – Ogor Tatiana
✔ Asistenți sociali și Specialiști Direcțiile Asistență Socială
✔ Alte persoane importante în integrarea femeilor refugiate în comunitățile în care locuiesc
Evenimentul a început cu prezentarea raportului de către Anastasia Rusu – Juristă, membră AO ”HELP” în urma chestionării a circa 100 persoane. Apoi a continuat cu implicarea și comunicarea activă a refugiatelor și a celorlalți participanți. Iată care sunt principalele așteptări ale refugiatelor de la autoritățile din R. Moldova:
👉 Suport în perfectarea actelor de identitate
👉 Suport privind acordarea spațiilor de cazare
👉 Suport material, produse de igienă, produse alimentare
👉 Ajutor pentru deplasare în străinătate către alte rude
Recomandări și concluzii în urma evenimentului:
✅ Cooperarea autorităților publice locale cu OSC pentru buna gestionare a refugiaților
✅ Crearea unei baze de date comune a refugiaților administrată de către DASPF/APL
✅ Verificarea periodică a stării refugiaților (stare sănătate, stare psihologică, condiții de trai, necesități)
Urmează în data de 1 Octombrie un SEMINAR cu circa 30 refugiate cu subiectul
▶ ”Crearea programelor de dezvoltare economică, socială și educațională pentru femeile refugiate”.
Se vor aborda teme precum, incluziunea și înregistrarea copiilor în instituțiile de învățământ, provocările cu care se confruntă. De asemenea, posibilități de angajare în câmpul muncii pentru mame.
Media - Postrea din 26 septembrie impact 2500 vizualizaripostarea deputatei Ana Calinici 
ℹ Această activitate a avut loc în cadrul proiectului „Construirea păcii prin reziliența femeilor, organizațiilor și a comunităților”, a cărui beneficiar(ă) suntem, implementat de Centrul de Drept al Femeilor în parteneriat cu Coaliția Nationala ,,Viața fără Violenta” cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.
Facebook
Twitter
LinkedIn